Wil jij je eigen peren plukken? Onbespoten, smaakvolle, sappige peren. Adopteer dan een peer. Met dit adoptieplan ben je op verschillende momenten van het jaar welkom in onze eeuwenoude hoogstamboomgaard.

Vanaf het moment dat je een peer adopteert, ben je betrokken bij de hele cyclus. Van bestuiving, van bloei tot vrucht. Leuk voor groot en voor klein. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, kom je tijdens de bloesemdagen in april kijken hoe de bijen de bomen bestuiven. Geniet je van een overheerlijke picknick op ons mooie landgoed, waar allerlei dieren rondscharrelen. En klim je tijdens de oogstperiode de ladder op om te plukken. Lekker buiten. In de frisse lucht. Met je voeten in de klei.

Meer kinderen op De Peerdegaerdt
De boomgaard in stand houden, kost tijd en geld. Het vergt onderhoud en daar help jij aan mee, als jij een peer te adopteert. Ook kunnen we door jouw bijdrage meer kinderen op ons landgoed laten genieten van het buitenleven.

Grote diversiteit aan rassen
De karakteristieke boomgaard van de Peerdegaerdt is meer dan een eeuw oud (in 1915 aangeplant). Veel boeren schakelde in de landbouwcrisis van die tijd over naar fruitteelt. Hoogstamboomgaard ‘De Peregaard’ bestond uit een grote diversiteit aan rassen. In de jaren ’60 gaf de overheid een rooipremie. Zo werden hoogstambomen vervangen door laagstambomen om een efficiëntere productie te realiseren. De Peregaard was op dat moment geen productieboomgaard meer, waardoor geen gebruik is gemaakt van deze rooipremie. Hierdoor zijn de meer dan 100 jaar oude hoogstambomen er nog steeds.

Pareltje in de Hoeksche Waard
De ruime plantafstanden van toen geven de boomgaard zijn mooie parkachtige uiterlijk. Doordat De Peerdegaerdt geen gif gebruikt is het fruit allemaal onbespoten en krijgen de bijen voldoende kans om te overleven. Frans Jansen, hoogstamboomgaard-expert, vindt dat het een schitterende boomgaard is. Hij noemt het een pareltje voor de Hoeksche Waard. Ieder jaar groeit er aan de bomen een forse oogst van diverse handperen, zoals de Kruidenierspeer, Noord-Hollandse Suikerpeer, Triumphe de Vienne, Legipont, Zwijndrechtse Wijnpeer, Comtesse de Paris en de Maagdenpeer. Maar ook stoofperen, zoals de Saint Remy en de Zoete Brederode.


Ransuilen, spechten en zangvogels

Frans Jansen vertelt verder: ‘De oude fruitbomen op De Peerdegaerdt vormen een biotoop op zich. De bomen zijn imposant met een robuuste bast, waardoor ze een diversiteit aan fauna herbergen. Verschillende insecten en daardoor ook spechten en zangvogels weten hun weg naar de fruitbomen te vinden. Daarnaast groeien de jonge ransuilen op in de boomgaard, omdat de bomen een schitterende camouflage vormen. Verder hebben we ook een buizerdnest in één van de bomen gehad.’


De oogstperiode is van half augustus tot en met oktober.

Doe je mee? In de PDF vind je alle soorten pakketten met prijzen en een inschrijfformulier.
Adoptieplan De Peerdegaerdt incl. inschrijfformulier