Bijzonder trots zijn we op onze ecologische moestuin. Het hele jaar door oogsten we hier onbespoten groenten en fruit. De moestuin – van maar liefst 2.500m2 – is omwald door houtwallen. Met aan de randen inheemse planten, zoals klaproos, koolzaad en chicoreibloemen. Een prachtig en kleurrijk gezicht in de zomer. De moestuin is een plek waar je tot jezelf kan komen.

De deelnemers van onze zorgboerderij zijn graag te vinden in de moestuin. Net zoals de vrijwilligers en kinderen die meehelpen met het onderhoud. We hebben zo’n 30 moestuinbakken speciaal voor kinderen. Ook is er een theetuin waar je van geneeskrachtige planten thee kan zetten.

Samenwerken met de natuur
De oogst verwerken onze zorgboerderij-deelnemers in hun dagelijkse lunch. Voor mensen die komen vergaderen of en jubileum vieren, maken we soep, salade of ander lekkers met groente uit de tuin. De tuinmethode is gebaseerd op de permacultuur. Dit betekent dat samenwerken met de natuur centraal staat. We werken dus niet met gif bij het telen. We kiezen naast leifruit en fruitstruiken vooral voor meerjarige gewassen.

Onze tuinman Gerrit Roukens zegt enthousiast: ‘We verbouwen onder andere aardperen, pastinaak, rabarber, langwerpige rode biet (smaakvol), rettich, knollen, zuring en meekrap (voor de kleurstof). We hebben struiken als vlier, kweepeer, kruisbes, bramen, zwarte bessen geplant voor de vruchten. We maken er veelal op de Peerdegaerdt eindproducten van, die voor de consument direct consumeerbaar zijn of eenvoudig te verwerken in een natuurlijke maaltijd.’

Word vrijwilliger!
Vind jij het leuk om in de tuin te werken? Om met groente en kruiden bezig te zijn. En heb je tijd over? Word dan vrijwilliger. Ervaring is niet nodig, want dat leer je van ons. Wij vinden het belangrijk dat je meedoet op je eigen tempo. Je mag ook meedoen met het ‘Wroetplan’. Dan krijg je een eigen stukje grond in beheer, waar jij voor mag zorgen. We werken dan samen voor de oogst van De Peerdegaerdt, maar je krijgt natuurlijk ook wel eens wat mee naar huis.

Het Groeiplan als dagbesteding
De Peerdegaerdt heeft zo’n 50 deelnemers op de zorg- en activiteitenboerderij. Deze deelnemers krijgen bij ons werk- en activiteitenbegeleiding omdat zij tot een kwetsbare groep horen. Ook betrekken wij ze bij de moestuin en kunnen ze meedoen aan het groeiplan. Dat betekent: een eigen bed van enkele vierkante meters of moestuinbak waar zij zorg voor dragen. Hier verbouwen zij groenten en gewassen voor eigen gebruik. Ze werken aan een persoonlijk tastbaar resultaat en de vitamines mogen mee naar huis. Gezond voor geest en lichaam.

Ook werken wij samen met het UWV om mensen weer arbeidsfit te maken. Omdat je in de natuur geestelijk en lichamelijk gezonder wordt.

Wil je meer informatie of vrijwilliger worden: actief@depeerdegaerdt.nl

De moestuin is mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid Holland. Onze dank hiervoor is groot.