Site Loader

Strijen, 6 november 2016 – Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen deed afgelopen zaterdag mee aan de Natuurwerkdag. Tijdens deze grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen helpen vrijwilligers De Peerdegaerdt mee bij het snoeien van fruitbomen, knotten van wilgen, aanleggen van takkenrillen, bijwerken van composthopen en het herstellen van een aantal borders uit de Mien Ruys tuin.

De jaarlijkste Natuurwerkdag is een van de grootste vrijwilligersacties van Nederland georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland. Op meer dan 500 locaties door heel Nederland kan jong en oud als vrijwilliger onder andere bomen zagen, snoeien, houtwallen afzetten en wilgen knotten. Het is een onderhoudsbeurt voor het landschap.

Helen Sturm van de Peerdegaerdt vertelt enthousiast “Voor De Peerdegaerdt is de Natuurwerkdag een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten. Zo vlak voor de winter is dit altijd hard nodig. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Ook komen nieuwe mensen in contact met De Peerdegaerdt. We hopen natuurlijk dat we deze mensen een mooie beleving kunnen geven en dat ze zo positief zijn dat ze vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen. Het tweede weekend van maart neemt De Peerdegaerdt dan ook weer deel aan NL Doet, om De Peerdegaerdt zomerklaar te maken”.

Vrijwilligers

Het landschap kan niet zonder vrijwilligers. Per jaar werken vrijwilligers bijna een miljoen uur aan behoud, beheer en ontwikkeling. Maar hun waarde laat zich niet alleen in geld en uren uitdrukken. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociale component, het draagt bij aan de betrokkenheid en zorgt voor het draagvlak. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en recreatieve waarde van het landschap.

Natuurwerkdag 2016 op de Peerdegaerdt

Zaterdag 5 november ging op De Peerdegaerdt een enthousiaste groep vrijwilligers aan de slag tijdens de Natuurwerkdag om het landgoed in Strijen klaar te maken voor de winter. De ochtend begon met een stralend zonnetje, wat resulteerde in mooie herfstkleuren en geuren. Onder het genot van een bakje koffie of thee kregen de vrijwilligers uitleg van Frans Jansen over de werkzaamheden die uitgevoerd konden worden, waarna de groep aan de gang ging met het verspreiden van compost, het maken van nieuwe composthopen, het knotten van de wilgen en het snoeien van de ruim 100 jaar oude fruitbomen uit de hoogstamboomgaard.

Rond het middaguur kwam een eerste regenbuitje voorbij, maar dit viel gelukkig precies tijdens lunchtijd. De Peerdegaerdt had voor alle deelnemers een heerlijke biologische lunch klaarstaan met verschillende soepen en sandwiches, zodat iedereen weer energiek verder kon met het middagprogramma. Onder toeziend oog van vijf ransuilen die in de roestboom zitten, roepende kramsvogels en voorbijkomende egeltjes die onlangs zijn uitgezet door de egelopvang, werden de schouders nog even eronder gezet om de klussen af te ronden. Deze geslaagde Natuurwerkdag werd rond vier uur afgesloten met het Peerdegaerdts dubbelsapje, waarna iedereen met een tevreden gevoel naar huis ging.

Ondersteuning vrijwilligerswerk door de Groene Motor

Via de Groene Motor heeft De Peerdegaerdt een bijdrage ontvangen om de vrijwilligersactiviteiten op De Peerdegaerdt verder te ondersteunen. De Groene Motor is een provinciaal programma dat vrijwilligerswerk in de leefomgeving stimuleert en ondersteunt. Het programma is ondergebracht bij het samenwerkingsverband Landschap & Erfgoed Zuid-Holland. De Groene Motor faciliteert diverse (regionale) netwerken, ondersteunt nieuwe initiatieven en coördineert de uitleen van gereedschap en verzekering van vrijwilligers. De Peerdegaerdt heeft ervoor gekozen om voor deze bijdrage cursussen voor betrokken vrijwilligers te ontwikkelen en organiseren, zoals de cursus snoeien “Opbouw en verjonging fruitbomen”. Dankzij de bijdrage van de Groene Motor kan deze cursus tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden en is zelfs kosteloos voor vrijwilligers die vaker actief zijn op De Peerdegaerdt.

Cursus Opbouw en verjonging fruitbomen

Op de Peerdegaerdt treffen we oude, halfwas en jonge fruitbomen aan. De locatie is daarmee zeer geschikt voor een workshop wintersnoei. Er staan peren die rond de 100 jaar oud zijn en vragen om verjonging van de kroon, er staan jongere ‘halfwas’ appelbomen van iets meer dan 10 jaar oud die deels verder uitgebouwd, deels verjongd moeten worden en jonge appels en peren die vrij recent zijn aangeplant en nog volledig in de ‘opbouwfase’ zitten.

De cursus “Opbouw en verjonging fruitbomen” vindt plaats in de hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt en bestaat uit twee cursusdagen. De eerste cursusdag op zaterdag 21 januari richt zich op het uitbouwen van jonge en halfwas bomen, de tweede cursusdag op zaterdag 18 maart richt zich op verjonging in de oude bomen.