Site Loader
natuur-vrijwillig
Strijen, 30 oktober 2017 – Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen doet net als vorig jaar op de eerste zaterdag van november mee aan de Natuurwerkdag. Tijdens deze grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen helpen vrijwilligers De Peerdegaerdt mee bij de verdere aanleg van de ecologische moestuin, maar ook het winterklaar maken van De Peerdegaerdt door het snoeien van fruitbomen, knotten van wilgen, aanleggen van takkenrillen, bijwerken van composthopen en het herstellen van een aantal borders uit de Mien Ruys tuin.

De jaarlijkse Natuurwerkdag is een van de grootste vrijwilligersacties van Nederland georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland. Op meer dan 500 locaties door heel Nederland kan jong en oud als vrijwilliger onder andere bomen zagen, snoeien, houtwallen afzetten en wilgen knotten. Het is een onderhoudsbeurt van het landschap.Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt vertelt enthousiast “voor De Peerdegaerdt is de Natuurwerkdag een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Ook komen nieuwe mensen in contact met De Peerdegaerdt. We hopen natuurlijk dat we deze mensen een mooie beleving kunnen geven en dat ze zo positief zijn dat ze vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen”. Tijdens de Natuurwerkdag kan de jeugd ook op De Peerdegaerdt terecht voor hun maatschappelijke stage.

Vrijwilligers

Het landschap kan niet zonder vrijwilligers. Per jaar werken vrijwilligers bijna een miljoen uur aan behoud, beheer en ontwikkeling. Maar hun waarde laat zich niet alleen in geld en uren uitdrukken. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociale component, het draagt bij aan de betrokkenheid en zorgt voor draagvlak. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en recreatieve waarde van het landschap.

Programma Natuurwerkdag 2017

Vanaf kwart voor tien staat de koffie en thee klaar op zaterdag 4 november, waarna de Natuurwerkdag op De Peerdegaerdt in Strijen om tien uur ’s ochtends van start gaat met een korte uitleg over de geschiedenis van de Peerdegaerdt. Vervolgens komen de werkzaamheden die die dag uitgevoerd kunnen worden aan bod. Meedoen aan de Natuurwerkdag is interessant voor mensen die een leuke gevarieerde actieve dagbesteding zoeken en in het bijzonder voor mensen die zelf nog wat willen opsteken over de werkzaamheden in moestuin, siertuin en boomgaard.

Frans Jansen, een expert op het gebied van hoogstamboomgaarden en landschapsbeheer, neemt op zijn altijd enthousiaste en deskundige wijze de begeleiding voor het winterklaar maken van het landgoed voor zijn rekening, waar Marien de Bruijn zich met een deel van de vrijwilligers zal richten op de verdere aanleg van de natuurlijke moestuin. Ook verzorgt De Peerdegaerdt voor alle deelnemers een heerlijke biologische lunch met een warme soep, zodat iedereen weer energiek verder kan met het middagprogramma. Met het Peerdegaerdts dubbelsapje zal rond vier uur ’s middags het programma afgesloten worden.

Aanmelden

Ook enthousiast geworden om mee te doen op De Peerdegaerdt? Meld je dan aan!

Het aantrekken van goede, waterdichte kleding en het dragen van laarzen/stevige schoenen is aanbevolen.

Ondersteuning vrijwilligerswerk door de groene motor

Via de Groene Motor heeft De Peerdegaerdt een bijdrage ontvangen om de vrijwilligersactiviteiten op De Peerdegaerdt verder te ondersteunen. De Groene Motor is een provinciaal programma dat vrijwilligerswerk in de leefomgeving stimuleert en ondersteunt. Het programma is ondergebracht bij het samenwerkingsverband Landschap & Erfgoed Zuid-Holland. De Groene Motor faciliteert diverse (regionale) netwerken, ondersteunt nieuwe initiatieven en coördineert de uitleen van gereedschap en verzekering van vrijwilligers. De Peerdegaerdt heeft ervoor gekozen om voor deze bijdrage cursussen voor betrokken vrijwilligers te ontwikkelen en organiseren, zoals de cursus snoeien “Opbouw en verjonging fruitbomen”. Dankzij de bijdrage van de Groene Motor kan deze cursus tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden en is zelfs kosteloos voor vrijwilligers die vaker actief zijn op De Peerdegaerdt.

Impressie 2016: 

Natuurwerkdag 2016 @ De Peerdegaerdt